Atomizasyon Nedir?

01.12.2019
5.305

SLM ve SLS işlemlerinde metal tozlarının kullanıldığını biliyoruz. Ancak karşımıza bir soru çıkıyor: METAL TOZLARI NASIL ÜRETİLİR?

Atomizasyon Nedir?
REKLAM ALANI
  • SLM ve SLS sistemleri metal eklemeli imalat sektöründe kullanılmaktadır.
  • Bu sistemlerde toz ve lazer olmak üzere iki temel öğe bulunmaktadır.
  • Metal tozunun kalitesi mekanik özellikleri etkiler.

Metal eklemeli imalat yöntemlerinden olan SLM ve SLS sistemlerine dair her yerde bulunabilecek temel bilgiler bu şekildedir. Ancak daha derine indiğimizde bir soru daha karşımıza çıkıyor: METAL TOZLARI NASIL ÜRETİLİYOR?

  • Atomizasyon Nedir?

Eklemeli imalat işlemlerinde kullanılmakta olan metal tozları atomizasyon ile üretilirler. Atomizasyon işlemi; erimiş bir metali, yüksek basınçlı akışkan jetleri kullanarak ince tanecikler yani toz haline çevirmektir. Alüminyum, pirinç, takım çeliği ve birçok süper alaşım tozu bu metodla üretilebilmektedir.

  • Atomizasyon Çeşitleri Nelerdir?

Su Atomizasyonu

Gaz Atomizasyonu

Vakum Atomizasyonu

Santrifüj Atomizasyon

Dönen Disk Atomizasyon

Ultrasonik Atomizasyon

  • Su Atomizasyonu

Bu yöntemde erimiş metal akımını ayrıştırmak için yüksek basınçlı su jetleri kullanılır. Su, yüksek viskozitesi ve doğrudan etkileşime girebilmesinden dolayı tercih edilir. Pahalı bir işlem olup hem küçük hem de büyük tesislerde kullanıma uygundur.

gaz atomizasyonu ile toz üretimi ile ilgili görsel sonucu
Su Atomizasyonu
  • Gaz Atomizasyonu

Bu yöntemde erimiş metal akımı yüksek hızdaki gaz ile ayrıştırılır. Çoğunlukla Argon gazı kullanılmakla birlikte He ve N2 gazları da tercih edilmektedir. Gaz ile çarpışan metal damlacıkları küreselleşir ve katılaşır. Gaz atomizasyonu, daha maliyetli bir uygulama olmasına rağmen işlem sırasında gösterdiği hızlı katılaşma özelliğinden dolayı daha çok tercih edilmektedir.

gaz atomizasyonu ile toz üretimi ile ilgili görsel sonucu
Gaz Atomizasyonu
  • Vakum Atomizasyonu

Erimiş metal, gaz ile doygun hale geldiğinde basınç altında aniden vakuma maruz kalır ve ortaya çıkan gaz metal çözeltisi atomizasyon gerçekleşecek şekilde hızla genişler. Bu metodla en yüksek saflıkta tozlar üretilebilmektedir.

  • Santrifüj Atomizasyon

Bu üretim yönteminde erimiş metal damlalarının elektrotun erimiş ucundan ayrılabilmesi için merkezkaç kuvveti uygulanır. Santrifüj kuvveti, metal damlacıklarının dışarı atılması ve tahliye haznesinin içerisinde küresel bir şekilde katılaşmasını sağlar. Bu metod, titanyum gibi metallerin reaktif metal tozlarının üretimi için kullanılır.

  • Dönen Disk Atomizasyon

Bu işlem, hızlı bir şekilde dönen diskin yüzeyine erimiş metalin yerleştirilmesi ile başlamaktadır. Dönen disk üzerinde atomizasyona uğrayan erimiş metal, diskin kenarından dışarı atılır. Dışarı atılan metal damlaları küresel forma kavuşmuş olur. Tanecik boyutu diskin hızına bağlı olup istenilen saflık derecesinin yakalanması için vakum veya gaz uygulaması zorunludur.

  • Ultrasonik Atomizasyon

Bu yöntem, erimiş metal akımından ince tozlar üretmek için Ultrasonik dalgaları kullanmaktadır.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Oğuz Kaan ÖZTÜRK ©2020