Eklemeli/Katmanlı İmalat Nedir?
Günümüz şirketleri, rekabet güçlerini koruyabilmek ve üretim maliyetlerini minimize edebilmek adına eklemeli imalata yöneliyorlar. Peki eklemeli imalat nedir?
EKLEMELİ/KATMANLI İMALAT
Günümüz şirketleri, rekabet güçlerini koruyabilmek ve üretim maliyetlerini minimize edebilmek adına yeni üretim metotları arayışı içerisindedirler. Yapılan çalışmalarda klasik imalat yöntemleriyle üretilemeyecek komplekslikteki parçaların hızlı ve ekonomik prototiplenmesi esas alınır. Bu sebeple son yıllarda eklemeli imalat teknolojileri üzerine yoğunlaşılmış olup birçok farklı eklemeli imalat yöntemiyle hızlı ve ekonomik çözümler üretilmektedir.
EKLEMELİ/KATMANLI İMALAT NEDİR?
En kısa tabirle “katman katman” üretimdir. Orijinal ismi Additive Manufacturing olan bu üretim metodunu Türkçe’ye “eklemeli” ya da “katmanlı” imalat olarak çevirebilmemiz mümkündür. Bilgisayar ortamında tasarlanmış olan objelerin gerçeğe dönüştürülmesinde kullanılan en yaygın yöntem olup; klasik imalat metodlarının aksine, eklemeli imalat yönteminde temel amaç malzeme çıkarmak değil, malzeme eklemektir. Eklemeli/katmanlı üretim denildiğinde akla gelen klasik 3d printer sistemler, eklemeli imalat ailesinin yalnızca küçük bir parçasıdır. Kullanılan hammaddeye ve katmanların birleştirilmesinde kullanılan yöntemlere göre pek çok çeşidi bulunmaktadır. Günümüzde başta havacılık sektörü olmak üzere; otomotiv ve medikal endüstrisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.
EKLEMELİ İMALATIN TARİHÇESİ
İmalat sistemlerinde eklemeli imalat makinelerinin de kullanılabileceği ilk defa 1980 yılında ortaya atılmış ilk prototipler üretilmiştir. 1984 yılında 3D Systems firmasından Chuck Hull tarafından ultraviyole lazer ışınları ile fotopolimerleri şekillendiren bir stereolithografi yöntemi geliştirilmiş ve patenti alınmıştır.
Eklemeli imalat teknolojilerine duyulan ilgi 1980 sonlarında iyice artmış ve selektif lazer sinterleme, doğrudan lazer sinterleme, selektif lazer eritme gibi metotlar geliştirilmiştir. O dönemlerde sanayi tesislerinde kullanılan CNC tezgahların aksine eklemeli imalat tezgahlarında esas; talaş kaldırma değil parçaların birleştirilmesiydi.