Topoloji Optimizasyonu
Eklemeli İmalat Bülten, 2. sayısı ile sizlerle! Bu sayımızda topoloji optimizasyonuna yeni başlayacaklar için bir yol haritası niteliğinde bir söyleşi gerçekleştirdik.
Eklemeli İmalat Bülten, 2. sayısı ile sizlerle! Bu sayımızda topoloji optimizasyonuna yeni başlayacaklar için bir yol haritası niteliğinde bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifli okumalar…
Kendinizden Biraz Bahseder misiniz?
Merhabalar, Ben Ahmet Okudan. Makine mühendisiyim. Numesys İleri Mühendislik Hizmetleri A.Ş. Konya Ofis’te Kıdemli Yapısal Analiz Uygulama Mühendisi olarak çalışıyorum. Genel olarak Tasarım yapmayı severim. Tasarımları analiz etmek ise beni çok daha mutlu eden bir konudur. Tasarlamanın insanın ruhuna iyi geldiğini ve özgürleştirdiğini düşünürüm. Pinterest ve Thingiverse gibi platformlarda insanların yaptıkları tasarımları sürekli takip eder kendimi geliştirmeye çalışırım. Tabi ki tasarım yaparken ilhamı doğanın kendisinden alırım. Araştırmayı severim. Araştırma için en iyi saat aralığının ise en sessiz saatler olan gece 10:00 – 12:00 arası olduğunu düşünürüm 😊 Ayrıca beynin üretici tarafı bence en iyi bu aralıkta çalışıyor. Tabi ki kitap okumayı da severim. Bilim kurgu, makine mühendisinin her zaman ufkunu genişleten bir alandır. Favori yazarım Edgar Allan Poe ve Oktay İhsan Anar’dır. Spora vakit bulamam ancak bir yere yetişmem gerekiyorsa koşarak bu açığı kapatmaya çalışırım 😊 Eforu faydaya çevirmek önemlidir.
Optimizasyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Pek çok farklı alanda, fazlaca optimizasyon çeşidi vardır. Optimizasyon genel olarak “en iyileme” anlamına gelebilir. Yemek yaparken ürünlerin tavaya eklenme sırası bile optimizasyon gerektirir ve sizin çıktınızı etkiler. Kabaca, tasarım ve üretim endüstrisinde optimizasyon çeşitlerini şöyle sıralayabilirim: Size optimization, shape optimization, topology optimization, manufacturing opt, cost opt.
Topoloji Optimizasyonu Nedir?
Topoloji optimizasyonu, sınırları belli bir geometri içerisinden, belirli kıstaslara göre kütle boşaltımı yapmaktır. Asıl amacı hafifleştirmek olsa da, maksimum rijitlik ve maksimum doğal frekans gibi kriterlere göre de optimizasyon yapılabilir. Bunun yanında üreteceğiniz geometrinin imal edileceği tezgaha göre kısıtlamalar da yapabilirsiniz. Eğer herhangi bir kısıt girmezseniz, ortaya sadece 3D printer’da üretilebilecek bir çıktı alırsınız. Burada 3D printer’da akla hayale gelmeyecek şeyleri üretebileceğinizi söylememe gerek yok sanırım 😊 Tabi ki topoloji genel bir tabirdir. Yerleşke olarak adlandırabiliriz. Yani nihayetinde bir binanın daha iyi güneş ışığı almasını sağlayacak şekilde de topolojik olarak optimize edebilirsiniz.
Generative Design Nedir?
Topoloji ile Generative Design çok fazla birbirine karıştırılır. Topoloji optimizasyonunda siz bir tasarım ve sınır şartı girdisi verirsiniz. Aplikasyon geometri boşaltmaya başlar. Ancak Generative design, üretici tasarım demektir. Ortada bir tasarım yokken, örneğin bana 100 kg taşıyacak, yere 4 yerden temas eden 20 farklı tasarım ortaya çıkar diyebilirsiniz. Bilgisayar bu geometrileri üretir ve size çıktı olarak verir. Siz bu tasarımlar arasından en optimum olanı seçersiniz. Yani tasarlamak yerine seçim yapmak istiyorsanız ve müşterileriniz çok kararsızsa, Generative design tam da aradığınız olgudur.
Topoloji Optimizasyonunun Önemi Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Dünya içinden çıkılmaz bir iklim mücadelesi ile baş başa. Bunun en büyük sebebi de karbon ayak izimiz. Muazzam büyüklükte makineler yine aynı büyüklükte kamyonlar ile tonlarca litre dizel yakılarak taşınmakta. Artık her yerleşkede 3D olması ve her şeyin optimize edilmesi ile dünyanın kurtulacağını düşünüyorum. Tabi ki bu direk bir etki değildir ama dünyanın kurtarılması için gerekli etkilerin en başında gelir. Siz bir parçayı hafifletirseniz, onu taşıyan ekipmanı da bir başkası hafifletir. Yollar köprüler hafifler. Haliyle bir kelebek etkisi başlar.
Topoloji Optimizasyonu ve Katmanlı İmalat Uygulamalarının Geleceği Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Artık katmanlı veya eklemeli üretim öyle güzel bir boyuta geldi ki, komik fiyatlar ile evinizi bir üretimhaneye dönüştürebilirsiniz. Benim görüşüm, 2030 yılında her evde bir 3D printer olacak. Bu sadece FDM veya SLA olmak zorunda değil. Elbise ören bir yazıcı, pasta börek üretebilen veya seramik işleyerek tabak çanak üreten bir yazıcı da olabilir. Burada önemli olan insanın kendi istediğini üretmesidir. Bu, insanın özgür hissetmesini sağlar. Geleneksel imalat yöntemleri tabi ki uzun yıllar efektifliğini koruyacaktır. Günümüzde hala nalburlar bulunur. Bu yöntem unutulmuş değildir ama at nalı üreten zanaatkarların sayısı belki bir elin parmağını geçmez. Yeni teknolojileri yakalamak istiyorsak, milyon dolarlık yatırımları, çok eksenli CNC’ler yerine Metal 3D printerlara yapmalıyız. Bir gün, sizin CNC ile 1 haftada yaptığınız işi, komşunuz yarı fiyatına 3D printer ile 1 günde yapabilir. 😊
Topoloji Optimizasyonuna Yeni Başlayacaklar Nasıl Bir Yol İzlemeliler?
Topoloji Optimizasyonu, yoğun bir mukavemet ve dinamik analiz bilgisini de yanında getirir. O yüzden öğrencilere, bu dersleri güzel sindirmelerini, okul bitmeden bu konu ile ilgili mutlaka bir tane proje yapmalarını tavsiye ederim. Şahsen evimdeki kitap rafını optimize etmek ve yazıcıdan basmak beni inanılmaz keyiflendirmişti. Böyle problemlerin çözümü, size hem konuyu hem de mesleğinizi sevdirecektir. Belki de topolojidükkanım.com diye bir site açıp insanların araç gereçlerini optimize eden girişimci mühendisler bile olacak 😊 Diğer tarafta analize ilgi duyan herkes bu işe Discovery Live programı ile başlamalıdır. Mesh ve iterasyon gibi kavramlar henüz oturmamışken analiz yapmak çok zor veya zahmetli gelebilir. O yüzden Live gibi kullanıcı dostu programlar yeni mühendislerin her zaman yardımcısıdır
Bu Alanda Hangi Programlara Ağırlık Verilmeli?
Discovery Live artık çok gelişti ve stabil bir hale dönüştü. Bunu her mühendise tavsiye ederim. Fusion 360 kullanmayı seven arkadaşlara güzel bir haberim var. Artık 360’ta oluşturduğunuz Generative design geometrisini Ansys çözücüsü ile analiz edebilirsiniz. Evet Ansys ve Autodesk bu konuda bir partnership anlaşması yaptı. Haliyle şu an Generative design alanındaki en mühtiş yazılım Fusion 360, Ansys’inde çözücü tarafı çok güçlü. Bu birliktelik bizi çok mutlu etti. Lattice geometri ile ilgilenen tasarımcıların ise nTopology ve Frustum yazılımlarını kullanmalarını tavsiye ederim.
Topoloji Optimizasyonuna Dair Alanında İlk Bir Eğitim Setiniz Var. Setinizden Biraz Bahseder misiniz?
Bilgi paylaştıkça çoğalır. Ben çoğaltmayı tercih ettim çünkü bu bilgilere erişmek için son 3 senemi uykusuz geçirdim. Öğrencilerim sadece kendilerini geliştirmek için uykusuz kalıyor. Bu sene kurslarım toplamda 90.000 dakikadan fazla izlendi ve çok büyük bir kısım bunlardan ücretsiz faydalandı. Amacım da tabi ki buydu. Vakit buldukça bu alanda yeni kurslar ekliyorum. İlerleyen zamanlarda konuda derinleşmek isteyenler için “İleri Topoloji Optimizasyonu ve Generative Design” kursu sizlerle buluşacak.
İndirim Kodunuz Var mı?😊
İndirim kuponu her zaman var. Udemy’de fiyatların yüksek görünmesinin sebebi, kuponla alındığında biz eğitmenler için daha avantajlı oluyor. İki paket sigara almak yerine yeni bir şeyleri öğrenmeyi tercih etmek tamamen size kalmıştır. 😊