Eklemeli İmalat Yönteminin Seçimi
Eklemeli imalatın birçok çeşidi olduğundan bahsetmiştik. Peki bu yöntemler arasından bize uygun olanı nasıl seçebiliriz?

Eklemeli imalat yöntemlerinin sanayideki devrimine her yazımızda değiniyoruz. Gerek sürdürülebilirliği gerekse yenilikçi oluşu sebebiyle imalat endüstrisindeki alışkanları kısa zamanda değiştireceği aşikar.
Eklemeli imalat yöntemlerinin kullanılan hammadde ve üretim metoduna göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda farklı sektörlerde farklı türlerin kullanımı yaygınlaşmıştır.
Okumaya başlamadan önce eklemeli/katmanlı imalat türlerini öğrenmekte fayda var😊Okumak için…
- Eriyik Yığma Metodu (FDM)
Eklemeli imalat uygulamalarının tarihteki temelini oluşturan FDM, yaklaşık 30 yıldır hayatımızda ve eklemeli/katmanlı imalat denildiğinde akla ilk gelen metoddur. Bu kadar popülerleşmesindeki başlıca sebep ev tipi kullanıma uygun ekonomik bir yöntem olmasıdır. Ancak özellikle son yıllarda sanayi kullanımına uygun boyutlarda tezgahların da üretilmesiyle endüstriyel kullanımı da ivme kazanmıştır. FDM, özellikle “maker” dediğimiz amatör geliştiriciler için iyi bir başlangıçtır. Diğer yöntemlere kıyasla çok daha ekonomik ve uygulaması kolaydır. Sanayi kullanımlarında ise yüksek sıcaklık ve mukavemet gerektirmeyen parçaların üretiminde kullanılmaktadır.
- PolyJet
Bu metodu diğerlerinden ayıran en büyük özelliği baskı sonrası sahip olduğu mükemmel yüzey kalitesidir. Bunun yanı sıra aynı parça üzerinde farklı renk ve sertlik değerlerinin elde edilebilmesi de bu yöntemi cazip kılmaktadır. Bu teknolojinin kullanımı gerek baskı öncesi gerekse baskı sonrası işlemler açısından diğerlerinden daha kolaydır. Ancak reçinelerin ve yedek yazıcı kafalarının yüksek maliyetleri göz önüne alındığında FDM kadar ekonomik bir yöntem değildir. PolyJet, endüstriyel uygulamalarda çok yüksek sıcaklık ve mukavemet gereksiniminin olmadığı; ancak yüksek yüzey kalitesinin istendiği durumlarda tercih edilebilir.

- Stereolithography (SLA)
Özellikle medikal uygulamalarda başı çeken metoddur. Fotopolimer reçineler kullanılarak üretim yapılır. Maliyet açısından bakıldığında farklı ihtiyaçlara yönelik farklı boyutlarda tezgah üretimi yapıldığı için piyasada çok farklı çeşitte ve boyutta SLA yazıcı bulabilmek mümkündür. Dolayısıyla çok büyük boyutlarda ve yüksek mukavemet gereksiniminin olmadığı durumlarda ekonomik bir seçenektir. Başta medikal olmak üzere tüm sektörlerde kullanımı yaygınlaşmıştır.
- Toz Yataklı Lazer Sistemler
Metal endüstrisinde devrim yaratmış olan metoddur. Gelenekselleşmiş “parça çıkarmalı” üretimden “parça eklemeli” üretime geçişi sağlamıştır. Başta havacılık olmak üzere savunma ve otomotiv sektöründe oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklık ve korozyon dayanımının yanı sıra yüksek mukavemet değerlerine sahip parçalar üretilebilmesine olanak tanır. İlk yatırım maliyeti açısından hali hazırdaki CNC sistemlere göre pahalı olsa da üretim süreçlerindeki verim ve sürdürülebilirlik açısından geri dönüş süresi oldukça kısadır. Özellikle optimize edilmiş parçalar ile sağlanacak hammadde ve işçilik tasarrufu ile metal endüstrisinde oldukça verimli bir metoddur.
Sonuç olarak; tüm metodların kendi içerisinde artıları ve eksileri mevcuttur. Buradaki temel belirleyici unsur, üretilecek olan parçanın hangi şartlara maruz kalacağı ve nerede kullanılacağıdır. Korozyon direnci, sıcaklık direnci, mukavemet, bio-uyumluluk gibi belirleyiciler seçimlerimizi etkilemektedir.