Fabrisonic Soniclayer Ultrasonic Eklemeli İmalat Tezgahı
Eklemeli imalat tezgahları serimizin ilk konusu Fabrisonic firmasının ultrasonik eklemeli imalat tezgahı
Fabrisonic Soniclayer Ultrasonic Eklemeli İmalat Tezgahı
Eklemli imalat sistemlerini, tezgahların kullanmış olduğu hammaddelere göre de sınıflandırabilmemiz mümkün. Metal tozu, polimer gibi sistemlerin yanında metal folyoların kullanıldığı eklemeli imalat tezgahları da bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Fabrisonic firmasının geliştirmiş olduğu “Ultrasonik Eklemeli İmalat Tezgahı”. Firmanın geliştirmiş olduğu sistem hibrit bir sistem olup, Ultrasonik kaynak ile metal folyolarını yığmasının yanında entegre edilmiş CNC freze sistemi ile tam anlamıyla bir 3D yazıcıya dönüşmüştür. Sistemin genel yapısından bahsetmeden önce, ultrasonik kaynak işlemini açıklamakta da fayda var…
Ultrasonik Kaynak mı? O da ne?
Ultrasonik metal kaynağı sanıldığı kadar yeni bir teknoloji değil. Ultrasonik metal kaynağı, 1950’lerden bu yana ince folyo ambalajların kapatılmasında ve elektronik tellerin eklenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kaynak işlemi, ince bir metal folyonun başka bir metal folyo üzerine yüksek basınç kuvveti altında bastırılması ile başlar. Ardından folyoların birbiri ile kaynaşmasını sağlayacak olan sürtünme kuvveti, uygulanan titreşimler ile oluşturulur. Bu titreşimler malzeme türüne göre 20kHz ile 40kHz arasında olabilmektedir. Titreşim yoluyla minimum sıcaklıkla folyolar arasında atomik bir bağ oluşur. Sonuç olarak malzemelerin metalürjik özelliklerinde büyük bozulmalar olmaksızın bir kaynak işlemi gerçekleşir.
Tezgah Nasıl Çalışıyor?
Rulo halinde bulunan metal folyo, parça kesit geometrisi boyutunca besleyici ile serilir. Üzerine ikinci katmanı oluşturacak olan folyo bir miktar serilir ve merdaneye benzeyen boynuz tarafından sıkıştırılır. Kaynak işlemi için gerekli olan sıkıştırma kuvveti uygulandığında titreşim işlemi başlar ve besleyici folyo beslemeye devam eder. Diğer taraftan da boynuz yuvarlanarak yeni serilen folyoyu kaynaklar. Katmanın tamamlanmasının ardında tabla katman kalınlığı kadar aşağı iner ve diğer katlar oluşturulur. Bu süreç nihai parça elde edilene kadar devam eder. Sisteme entegre halde bulunan CNC freze sistemi Gerek nihai parçanın dış formunu şekillendirmede, gerekse ara katmanlarda iç boşaltma işlemlerinin gerçekleştirilmesinde devreye girer.