Havacılıkta Eklemeli İmalatın Kullanımı
Eklemeli imalat teknolojilerinin en aktif kullanıldığı sektörlerin başında havacılık gelmekte. Peki bu sektör eklemeli imalatı neden bu kadar önemsiyor?
Havacılık ve uzay endüstrisi, ulusal güvenlik ve hava taşımacılığı gibi kritik konuları bünyesinde barındırmaktadır. Hükümetlerin sınır güvenliğini sağlayabilmek adına yapmış olduğu yatırımlar, savunma ve havacılık sektöründe yenilikçi tasarımları beraberinde getirmiştir. Diğer taraftan, yapılmış olan bu tasarımlar mevcut üretim yöntemleriyle üretilemeyecek karmaşıklığa ulaşmış ve yeni üretim yöntemleri arayışlarını da beraberinde getirmiştir. Seri üretim endüstrilerinin aksine, havacılık sektörü büyük ölçüde karmaşık ve düşük hacimli üretime odaklanmıştır. Bu sebepten özellikle havacılık sektöründe eklemeli/katmanlı imalat uygulamaları kısa sürede ivmelenmiştir.
Eklemeli imalat uygulamaları, mevcut imalat yöntemlerindeki miktar ve çeşitlilik ikilemine meydan okumaktadır. Tek bir yazıcı aynı anda birkaç karmaşık parça üretebilmektedir. Bu sebeple mevcut durumdaki gibi büyük ölçekte üretimler yapabilmek için büyük alanlara yayılmış fabrika gereksinimini ortadan kaldırmıştır. Diğer taraftan kalıp, fikstür gibi çeşitliliği ve kişiselleştirmeyi yavaşlatan etkenleri ortadan kaldırdığı için çeşitlilik anlamında da fayda sağlamaktadır.
- Daha Kısa Geliştirme Süreci Sağlar
Eklemeli imalat yöntemi ile üretim kısa bir süre içerisinde, hızlı prototipleme ve konsept tasarımlar yapılabilmesine olanak sağlar. Kalıp, fikstür gibi zaman kaybettiren ön süreçler bu yöntem ile direkt olarak atlanır. Bu sayede konfigürasyon, test gibi süreçlere odaklanılarak son üründe hata riski en aza indirilir.
- Kompleks Tasarımlar Yapabilme Özgürlüğü Tanır
Eklemeli imalat süreçlerine paralel olarak topoloji optimizasyonu kavramı da ivme kazanmıştır. Optimize edilen parçalar çoğunlukla mevcut üretim yöntemleriyle üretilemeyecek karmaşıklıkta olmaktadırlar. Bu sebeple eklemeli imalat yöntemiyle kompleks yapıda ancak çok daha hafif ve verimli ürünler üretilebilmektedir.
600’den fazla ticari jet-liner filosunun her uçağının gövdesinden çıkarılacak 1 kilogram, her yıl yaklaşık 90000 litre yakıt tasarrufu sağlar ve aynı zamanda atmosferde 230 ton CO2 salınımını önler. Ekonomik açıdan bakıldığında American Airlines’ın işletme giderlerinin %35’ini oluşturan yakıt masrafı da önemli ölçüde azalacaktır.
- Talep Üzerine Yedek Parça Üretimi
Hava araçları binlerce parçadan meydana gelir. Bu parçalar yüksek güvenlik katsayılarında ve doğru malzemeler ile üretildiğinden otomobil vb. gibi taşıtların parçalarıyla kıyaslandığında çok daha uzun ömürlüdür. Dolayısıyla seri üretim yapmayı gerektirecek bir durum da yoktur. Böyle bir durumda eklemeli imalat sistemleri, büyük seri üretim yatırımları yapmayı engellemektedir. Uzun vadede ihtiyaç duyulabilecek olan yedek parçalar kolaylıkla yazıcılarda basılabilmektedir.
- Daha Yüksek Malzeme Verimliliği
Bazı metaller, hafif titanyum alaşımları (Ti6Al4V) veya yüksek sıcaklıklara dayanıklı süper alaşımlar (Inconel 718) havacılık uygulamalarının yapıtaşlarıdır. Bu tür malzemelerin fiyatı yüksek ve işlenmesi oldukça zordur. Mevcut talaş kaldırmalı sistemlerde bu tür malzemeleri işlemek oldukça uzun zaman almakta ve kesici takımların kısa zamanda tükenmesine yol açmaktadır. Eklemeli imalat sistemlerinin en büyük özelliği sürdürülebilir bir üretim yöntemi olmasıdır. Üretim sırasında geri toplanan tozlar diğer operasyonlarda tekrar kullanılabilmektedir. Bu sayede malzemeler en verimli şekilde kullanılmaktadır.