Inconel 625 ve 718
SLM ve SLS sistemlerine dair bir şeyler okuduğunuzda çoğunlukla “Inconel 625 ve 718 tozları da kullanılır” deyip geçilir. Peki bu tozların farkı nedir?
Eklemeli imalat teknolojilerini kullanılan hammaddeye göre sınıflandırmamızın mümkün olduğuna önceki yazılarımızda değinmiştik. Bu yazımızda toz yataklı lazer ergitmeli sistemlerde sıklıkla tercih edilmekte olan Inconel tozlarını inceleyeceğiz. SLM ve SLS sistemlerine dair bir şeyler okuduğunuzda çoğunlukla “Inconel 625 ve 718 tozları da kullanılır” deyip geçilir. Peki bu tozların farkı nedir?
Inconel, nikel bazlı bir süper alaşımdır. Bu alaşım, içerisinde bulunan nikel miktarına göre sınıflandırılır. Bundan dolayı nikel bazlı süper alaşımlar da kendi içlerinde fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre ayrılır.
Inconel 625
Inconel 625 yüksek miktarda nikel, krom ve molibden içerir. Bundan dolayı Inconel 625 kullanılarak üretilmiş parçaların en belirgin özelliği yüksek korozyon, oksidasyon ve karbürleşme direncidir. Yoğun asit altında dahi gerilme, oyuklaşma ve korozyon oluşmaz.
- Özellikleri
- Korozyona ve çukurlaşmaya karşı yüksek direnç
- 1050°C gibi yüksek sıcaklıklarda dahi yüksek oksidasyon direnci
- Kuvvetli asit ortamlarında çalışabilme
- Kolay kaynaklanabilme
- Inconel 718’e göre yüksek sıcaklıklarda daha uzun ömür
Inconel 718
Inconel 625’in yaşlandırma ile sertleştirilmiş versiyonudur. Yaşlandırma sonucu mekanik özellikler belirgin şekilde güçlenir. Bundan dolayı Inconel 718, Inconel 625 ile kıyaslandığında 2 kat yüksek mukavemete sahiptir. Yoğun asit veya sıcak ortamlarda ziyade ağır yüklemelerin olduğu durumlarda tercih edilir.
- Özellikleri
- Yüksek mukavemet
- 625 kadar olmasa da yüksek korozyon direnci
- Kaynak yapılabilirlik