Simufact Additive
Eklemeli imalata yönelik paket program incelemelerimizin bu bölümünde son zamanlarda sektörde popülerliği giderek artmakta olan analiz yazılımı Simufact Additive’i işledik.

Eklemeli imalata yönelik paket program incelemelerimizin bu bölümünde son zamanlarda sektörde popülerliği giderek artmakta olan analiz yazılımı Simufact Additive‘i işledik. Netform firması kurucusu Mert Aygen ile olan söyleşimiz sizinle…
Programın temel fonksiyonlarından bahseder misiniz?
Simufact Additive; mekanik, termal ve termo-mekanik eklemeli imalat sonlu eleman analizlerinin yapılabildiği bir simülasyon programıdır. Materialise firması ile yapılan iş birliği doğrultusunda Magics dosyalarını Simufact Additive’de okumak mümkündür. Ayrıca Magics içindeki destek elemanlarından çizgi ve blok destek elemanları Simufact Additive içerisinde yer almaktadır.
Programda yer alan parça oryantasyon asistanı ile destek elemanı miktarı, üretim süresi, tabla üzerinde kullanılan alan gibi parametrelerin yanı sıra üretim maliyetinini minimize edecek şekilde en uygun üretim pozisyonu belirlenebilir.
Ayrıca geometri (çarpılma telafisi için) ve destek elemanı optimizasyonu otomatik olarak yapılabilmektedir. Analizlerden alınabilecek temel çıktılar şu şekildedir.
- Parça ve tabla çarpılması
- Çarpılma telafisi yapılmış parça geometrisi (otomatik optimizasyon ile hem STL hem de parametrik CAD modeli çıkartma)
- Parça ve tabla üzerindeki gerilme dağılımları
- Parça ve tabla üzerindeki sıcaklık dağılımları
- Üretimde karşılaşılabilecek sorunların tespiti
- Parça ve destek elemanı üzerinde kırılma olabilecek bölgeler
- Serici ile temas
- Çekme çizgileri
- Aşırı sıcak ve soğuk bölgeler (cold/hot spots)
- Referans parça ile “best-fit” yöntemi ile geometri karşılaştırması
- Farklı yönlerdeki genleme (strain) ve gerilme değerleri
Hangi eklemeli imalat metodlarını simule edebiliyoruz?
Simufact Additive ile tüm toz yataklı (powder bed) eklemeli imalat prosesleri (Selective Laser Melting (SLM), Direct Metal Laser Sintering (DMLS), LaserCUSING®, Electron Beam Melting (EBM), v.b.) simüle edilebilir. Yığma (deposition) eklemeli imalat proseslerinin simülasyonu için ise Simufact Welding programı kullanılmaktadır.
Malzeme kütüphanesinden bahseder misiniz? Katmanlı imalatta kullanılan toz ve telleri içeriyor mu?
Yaygın olarak kullanılan tozların (TiAl6V4, IN-625/718, 316L, 17-4PH, MS1, v.b.) termo-mekanik özellikleri Simufact Additive malzeme kütüphanesinde yer almaktadır. Aynı şekilde yığma eklemeli imalat proseslerinde kullanılan tellere ait malzeme özellikleri Simufact Welding programının kütüphanesinde bulunmaktadır. Her sene çıkan yeni versiyonlarda malzeme kütüphanesine yeni malzemeler eklenmektedir. Her iki programda ayrıca sıfırdan malzeme oluşturmak mümkündür. Bu sayede kütüphanede yer almayan bir malzemenin özellikleri kullanıcı tarafından tanımlanabilir.
Şekil optimizasyonu veya topoloji optimizasyonu çözümü var mı? Yoksa böyle bir eklenti gelecek mi?
Çarpılma telafisi için Simufact Additive’de yer alan özellik ile geometri optimizasyonu otomatik olarak yapılabilir. Yapılan ilk analizde parçada meydana gelen çarpılma tasarım toleranslarının dışında ise, tasarımcı tarafından belirlenen hedef çarpılma değerine ulaşıncaya kadar program analizleri otomatik olarak tekrarlayarak telafi edilmiş parça geometrisi oluşturulur. Optimizasyon sonunda elde edilen telafi edilmiş geometri STL veya parametrik CAD formatında çıkartılabilir.
Topoloji optimizasyonu için MSC Software’in bir başka çözümü olan MSC Apex Generative Design programı kullanılmaktadır. Bu program ile yapılacak topoloji optimizasyonu sonucunda elde edilen parça Simufact Additive’e aktarılarak eklemeli imalat simülasyonları yapılabilir.
Post prosesler (HIP vs.) simülasyonları yapılabiliyor mu?
Eklemeli imalat (build) prosesine ek olarak aşağıda yer alan proseslerin analizi tek bir model içinde ardışık olarak simüle edilebilmektedir.
- Tabladan kesme
- Destek elemanlarını kaldırma
- Gerilim giderme ısıl işlemi
- Sıcak izostatik presleme (HIP)
Diğer analiz yazılımlarına göre öne çıkan özelliği nedir?
Piyasada bulunan yazılımlara sürekli olarak yeni özellikler eklendiği ve bu yazılımları bizzat kullanmadığımız için diğer yazılımlar ile ilgili yorum yapmamız doğru olmaz. Simufact Additive, 2020 yılı itibariyle dünyada 200’ün üzerinde firma ve üniversite tarafından kullanılmaktadır. Boing, Safran, GE, Rafael, Arconic, Ariane Group, BAE Systems, Lisi Aerospace, BMW, Daimler, Audi, Toyota, Honda gibi bir çok önemli havacılık, savunma sanayi ve otomotiv firması Simufact Additive programını kullanmaktadır.
2020 itibariyle Türkiye’de TEI ve GE Aviation firmaları Simufact Additive’i kullanmaktadır. Bu iki firma dışında bir çok havacılık ve savunma sanayi firması ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Endüstriyel uygulamalara ek olarak ODTÜ, İTÜ, Marmara Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Simufact Additive yazılımı akademik çalışmalar için kullanılmaktadır. Birlikte çalıştığımız firma ve üniversite sayısının her geçen gün daha fazla artması, Simufact Additive’in endüstriyel ve akademik uygulamalar için tercih edilen bir program olduğunu göstermektedir.
Bilgisayar sistem gereksinimleri nelerdir?
Simufact Additive için en önemli bilgisayar komponentleri işlemci (CPU) ve bellek (RAM)’dir. Programın baz paketinde 8 ek çekirdek lisansı yer almaktadır. Bu sebeple programın çalıştırılacağı bilgisayarda en az 10 fiziksel çekirdeğe sahip bir işlemcinin bulunması önerilir. Özellikle tabla üzerinde birden fazla parçanın aynı anda analiz edildiği kapsamlı analizler için ek çekirdek lisans sayısını arttırılıp ve daha fazla fiziksel çekirdeğe sahip, yüksek performanslı işlemciler kullanılarak çözüm süresi kısaltılabilir. Bellek olarak 32GB yeterli olacaktır fakat işletim sistemlerinin artan bellek ihtiyacı da göz önünde bulundurularak 64GB’lık bir sistem tercih edilebilir. Ekran kartı için ise Nvidia Quadro serisini önerebilirim (ör: P2000 veya P4000). Programda güncel Opel GL motoru kullanıldığı için eski nesil ekran kartı ile grafik sorunları yaşanabilir. Bunlar dışında 24” üstü bir mönitör ve en az 1TB’lık sabit disk önerebileceğim diğer bileşenlerdir .
Öğrenci sürümü ve öğrenme materyalleri sağlıyor musunuz?
Simufact Additive programını test etmek isteyenler, MSC Software firmasının internet sitesinde yer alan formu doldurarak programın 1 aylık ücretsiz demo lisansını alabilir. Programın şu an için öğrencilere yönelik ayrı bir sürümü bulunmamaktadır. Bu konuda NETFORM olarak talebimizi sadece Simufact Additive için değil, Simufact’in diğer programları olan Forming ve Welding için de MSC Software’a ilettik.
Simufact Additive ile birlikte kapsamlı bir eğitim dokümanı ve çalıştırmaya hazır bir çok örnek analiz modeli gelmektedir. Bu sayade kullanıcılar, firmamız tarafından verilen eğitimlere ek olarak bu materyalleri kullanarak programın kullanımını öğrenebilirler.